Meny Stäng
Avbryt
Lägg till mitt fordon Lägg till mitt fordon
!
Identifiera ditt fordon för val av kompatibla produkter
Fram till söndag

Motorolja

Motorolja billigt och enkelt på nätet

En bra motorolja är en nödvändighet för varje välfungerande bil. Oftast brukar motorolja poetiskt beskrivas som blodet i en bil. Vad som menas med detta är att utan motorolja så kommer inte bilen gå speciellt länge.

Oljans främsta funktion är att smörja olika motordelar. Då det är många rörliga delar i en motor behövs smörjning. Utan denna nödvändiga smörjning kommer friktion uppstå mellan de olika rörliga delarna, vilket kommer skapa höga temperaturer och slitage.

Oljan hjälper också till med att transportera bort värme från motorn och skydda motorn mot rost och vibrationer.

Då motoroljan samlar upp smuts och har en rengörande funktion behöver den bytas ut då och då. De flesta experter rekommenderar att du byter motorolja en gång per år, men ifall du är osäker går det alltid att se i din servicemanual. Där bör det finnas en rekommendation för hur ofta oljan skall bytas och vilken typ av olja som din bil kräver.

Tänk på att varje gång du byter motorolja bör du också byta oljefilter.

Det finns också en rad olika tillsatser till motoroljan som kan användas för att förbättra motoroljors egenskaper.

Med verksamhet i över 20 olika länder och med över 300.000 bildelar och tillbehör i sortimentet kan Mister-Auto hjälpa dig både med att hitta och att köpa rätt olja till din bil. Beställ din motorolja online för en smidigare upplevelse.

De tre olika typerna av motorolja

Det finns tre olika typer av motorolja. Mineralolja, syntetisk och semi-syntetisk motorolja. Enkelt förklarat är mineraloljor naturliga oljor medan syntetiska är producerade i laboratorier. Semi-syntetiska oljor är ett mellanting av de två.

Oftast är syntetoljor dyrare än mineraloljor. Men i regel rekommenderas idag syntetiska och halv-syntetiska oljor ändå. De stora fördelarna med syntetoljor är:

  • Mindre slit på motorn – Syntetiska oljor rengör i regel din motor bättre vilket motverkar slit på en rad olika motordelar.
  • Oljan håller längre – med syntetolja behöver du byta olja färre gånger, vilket i längden sparar dig många hundralappar.
  • Lägre bränsleförbrukning – syntestiska oljor ger i de flesta fall lägre bränsleförbrukning.
  • Bättre vid kallstarter – När det är kallt ute och du startar din bil kommer det dröja ett tag innan motorn är uppvärmd och når full effekt. Med en syntetisk olja bör detta motverkas.

Det finns idag ingen skillnad på vinteroljor och sommaroljor så länge du köper en modern syntetisk eller halv-syntetisk olja. För dig som vill det går det också att blanda mineralolja med syntetoljor. Överlag rekommenderas dock att du köper och använder en ny olja eller endast blandar två likadana oljor. Detta då en motoroljas egenskaper påverkas vid utblandning.

Sedan syntetoljorna först kom ut på marknaden har det funnits rykten om att dessa oljor inte är bra för äldre bilar. Men detta är idag en direkt osanning. En äldre bil kan med fördel köras med en syntetisk motorolja.

Viskositet

Viskositet är ett ord som används i naturvetenskapen och betyder i princip tjockleken på en flytande vätska. Till exempel har vatten låg viskositet medan tjära har hög viskositet. För motorolja skrivs viskositeten ut genom att först ange ett värde följt av W, och sedan ange ett annat värde. Ett typiskt exempel är 10W-40. Med 10W menas att oljan har en viss tjocklek vid -17.8 grader celsius (0 grader Fahrenheit). Med 40 menas oljans tjocklek vid 100 grader celsius.

Beroende på var bilen körs krävs olika vikositeter på motorolja. Enkelt uttryckt behöver inte en jeep i Sahara samma olja som en Jeep i Norrland. Vilken viskositet du behöver är något som brukar stå i servicemanualen, men det går också bra att söka på din bil ovan. Ett exempel är att en modern Volvo V70 bör ha en motorolja på 5W30 medan en Saab 9-5 rekommenderas olja mellan 5W30 och 5W40.

Notera att detta endast är exempel och att vilken typ av olja din bil behöver varierar beroende på motortyp och effekt.

Köp din motorolja online med Mister-Auto

Hos Mister-Auto är det enkelt att hitta rätt olja. Ange din bilmodell och se vilka oljor som passar för din bil.

Med kända märken som Castrol, Shell och Bolk garanterar vår service att du får en högkvalitativ olja till ett lågt pris. Köp din motorolja och dina oljefilter online idag.

Sortera
Tekniske egenskaper
Produktkriterier
Motorolja
Motorolja
Hur väljer man rätt?
Få hjälp med ditt val
Söker motorolja för din bil? Identifiera bilen ovan.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 experter redo att hjälpa dig
Delbetalning
skickas samma dag
Lätt att returnera:
30 dagar öppet köp